Pređite na sadržaj

Besplatna isporuka iznad 6000 RSD

+ 381 11 42 39 309

Get in touch with us

Snažan, punog ukusa, savršen za doručak. Tajna popularnosti kenijskog čaja

Do 500 hiljada tona  - toliko čaja godišnje proizvede mala Kenija. 500 hiljada tona je kao 80 hiljada velikih afričkih slonova. Obim je rekordan ne samo za skromnu površinu ove države, već i po standardima globalne proizvodnje čaja.

kenijski čaj

Počasno treće mesto

Kina, Japan, pa čak i Indija već nekoliko vekova uzgajaju čaj na svojim ogromnim plantažama, a mala Kenija je stidljivo krenula u ovaj posao tek 1903. godine. I za nekih 120 godina postiže fantastičan uspeh. Kenija je danas na trećem mestu na listi zemalja snabdevača (prednjače samo Kina sa svojih 2,5 i Indija sa 1,5 miliona tona). A Šri Lanka, Indonezija, Japan i sve druge zemlje koje proizvode čaj skromno se pridružuju iza Kenije.

Kenijski čaj ima markantan ukus, formira prelepu providnu infuziju i daje snagu. Idealan je za stvaranje raznih čajnih mešavina. Kenijski čaj je dobar kao monosort, ali ipak češće ide u mešavinu, gde se meša sa indijskim, cejlonskim ili bilo kojim drugim čajem. Tako proizvođači postižu ujednačenost ukusa, na koji su ljubitelji određene marke čaja navikli.

Kakav može biti kenijski čaj

Glavni deo proizvoda iz Kenije je granulirani crni čaj. Snažan, punog ukusa sa laganom notom gorčine, daje prelepu infuziju sa visokim sadržajem kofeina. Britanci, koji su odavno prepoznali čar kenijskog čaja, radije ga piju za doručak, kada organizam treba da dobije maksimum energije.

U Keniji možete pronaći i vrhunski ručno brani beli čaj (koji je skuplji od kineskog), i običan crni čaj, koji se bere mašinski i obrađuje CTC tehnologijom, što omogućava da minimizira konačna cena proizvoda.

CTC čaj

Kenijski čaj je dobar u svakom pogledu. Ponekad se u odnosu "cena - kvalitet" ispostavi da je mnogo bolji od indijskog ili cejlonskog. A za mnoge to može biti pravo otkriće. Stručnjaci to pripisuju činjenici da se čaj u Keniji gotovo univerzalno uzgaja na nadmorskoj visini od 1500 do 2500 metara. To mu automatski daje status ekološki čistog i visokoplaninskog proizvoda. Treba uzeti u obzir i idealnu klimu Kenije: dobro raspoređene padavine, dugi sunčani dani, tropska crvena zemljišta. Sve zajedno, ovo omogućava da se uzgaja zaista ukusan čaj.

 10 zanimljivih činjenica o čaju iz Kenije

kenijski čaj

  • Prve žbunje čaja posadio je u Keniji Britanac G. V. L. Kane – čisto u dekorativne svrhe.
  • Po prvi put proizvodnju čaja u Keniji ozbiljno je preuzeo Škot Arnold Batler, koji je prvobitno želeo da uzgaja kafu u Africi, ali nešto nije pošlo kako treba.
  • Kenijski čaj je blizak rođak indijskog čaja, jer se gaji od sorte assamica koja je u Afriku doneta iz Indije. Po ukusu, on je zaista sličan klasičnom assamu.
  • U Keniji, čaj je glavni proizvod i izvor prihoda.
  • Uzgoj čaja u Keniji obavljaju i velike kompanije i male farme, čiji broj dostiže 550.
  • Kenijski farmeri ostvaruju najveći prihod na svetu od svoje proizvodnje.
  • Oko 50% čaja u Britaniji dolazi iz Kenije.
  • Glavne sezone branja su od januara do marta i od juna do jula.
  • Kenijski čaj se retko tretira pesticidima jer to nije neophodno.
  • Čaj iz Kenije sadrži mnogo vitamina, minerala i antioksidanata koji mogu da se bore protiv slobodnih radikala u organizmu.

Čini se da su ove činjenice dovoljne da se kenijski čaj nađe u vašoj kuhinji. Ili da ga poklonite roditeljima koji vole da piju čaj bogatog ukusa.

_____________________________________________

Autor: Elena Kočeškova, novinar
Ekspert: Andrej Skidan, teatester-ispitivač čajeva, tehnolog za čajeve brenda Richard
Prevodilac: Ratko Živanović
Izvor: tea.ru