Pređite na sadržaj

Besplatna isporuka iznad 6000 RSD

+ 381 11 42 39 309

Get in touch with us

Marokanski čaj: čuveni "eksplozivni" gunpowder, nana i začini u jednom receptu

Neobičan naziv gunpowder, što na engleskom znači "barut", davno je i trajno ušao u leksikon čajomana. Ova vrsta kineskog zelenog čaja zaista izgleda kao barut (iako Kinezi, koji vole metafore, misle da više liči na bisere): listovi umotani u obliku kuglica su njegova prepoznatljiva karakteristika.

Međutim, on se izdvaja od drugih sorti ne samo zbog toga. Skuvani „barut“ ima slatkasti ukus i primetne note meda koje se dobro slažu sa nanom, začinima i citrusima. A ceo ovaj buket prvi su isprobali Marokanci.

Uprkos činjenici da se gunpowder nikada nije gajio u Africi, aromatično piće od nane i citrusa na njegovoj osnovi smatra se isključivo lokalnim specijalitetom. Prema pravilima, priprema ga najstariji član porodice kako bi počastio dragog gosta i time mu izrazio poštovanje. U Maroku se ovaj čaj kuva na vatri, a mi takođe predlažemo da ga pripremimo po autentičnoj recepturi, ali uz mala prilagođavanja našoj stvarnosti.

Za pripremu 500 ml marokanskog čaja potrebno je:

  • 2 čajne kašičice gunpowder čaja,
  • struk sveže nane,
  • začini (cimet, kardamon, karanfilić, zvezdasti anis),
  • limun ili limeta
  • šećer po ukusu (može se zameniti medom)

Suve kuglice gunpowder čaja stavite u stakleni bokal otporan na toplotu (ili veliki providni čajnik) i prelijte ih vrelom vodom koju odmah ocedite. Tako probudite listove čaja i operete ih od prašine.

Sada dodajte 250 ml vrele vode, ostavite da odstoji 1-2 minuta i sipajte infuziju u posebnu čašu ili šolju, ostavljajući listove u bokalu.

Na otvorene vruće listove stavite grančicu nane, neke omiljene začine (kasnije možete eksperimentisati sa njihovom količinom i proporcijama), nekoliko komada šećera. Vratite prvu infuziju iz čaše u bokal.

Dodajte još 250 ml vrele vode. Ako je vaš čajnik dizajniran da se zagreva na šporetu, zagrejte čaj do tačke ključanja i kuvajte ga 2 minuta. Međutim, možete i jednostavno da ostaviti napitak da odstoji 5-10 minuta.

Marokanski čaj se pije iz specijalnih staklenih čaša (više kao šolje), u koje su prethodno dodate kriške limete ili limuna. Ovo piće spasava stanovnike severne Afrike od vrućine (piju ga ohlađenog), a nas može, naprotiv, da zagreje po hladnom vremenu.

Ako nemate vremena za pripremu marokanskog čaja po receptu, možete koristiti gotove kesice marokanskog čaja: