Pređite na sadržaj

Besplatna isporuka iznad 6000 RSD

+ 381 11 42 39 309

Get in touch with us

Koja je snaga i korist cejlonskog čaja, kako ga pravilno pripremiti i da li vredi tražiti originalno pakovanje sa znakom lavom

cejlonski čaj

Kakav postoji cejlonski čaj

Šri Lanka (do 1972 - Cejlon) je malo ostrvo, zauzima samo 65.610 kvadratnih kilometara. Ali istovremeno se na njegovoj teritoriji nalazi čak 200.000 hektara plantaža čaja. Poređenja radi, u Indiji, koja je 50 puta veća, za plantaže je izdvojeno svega 560.000 hektara. Najvrednije zemljište za plantaže su, naravno, visoravni. Drugo mesto u rangiranju zauzimaju srednje uzvišena zemljišta, a poslednje - ravnice. Shodno tome, cena lista čaja varira u zavisnosti od toga gde su sirovine prikupljene.

Biramo čaj po regionu

Stručnjaci identifikuju sedam glavnih regiona čaja: Nuvara Eliia, Uda Pusellava, Dimbula, Uva, Kandi, Ruhuna i Sabaragamuva. Ukus i aroma listova čaja sakupljenih na različitim teritorijama variraju, ali je malo verovatno da će prosečni potrošač primetiti ovu razliku. Uglavnom, svi čajevi sa Šri Lanke imaju кarakteristike konstantno dobrog kvaliteta. Međutim, ako je nekom važno da se približi kupovini ideala, treba da se odluči za kutiju čaja koja ukazuje na visinske „elitne“ regione Nuvara Elija i Dimbula. Klasičan po parametrima ukusa, čaj se bere u Sabaragamuvi, gde se nalaze najveće plantaže.

Šri Lanka

Biramo čaj po vrsti

Šri Lanka primenjuje globalnu klasifikaciju čaja prema vrsti lista i njegovoj preradi. Na pakovanju se mogu videti oznake Orange Pekoe ili OP, što u ovom slučaju znači čaj koji se sastoji od celih listova srednje veličine. Među brojnim sortama, više od drugih cenjene su upravo one koje se sastoje od celih listova, a elitnim se smatra čaj sa visokim sadržajem vrhova - nerazvejanih gornjih listova.

Rinfuz čaj Richard Royal Ceylon – to je vrhunska OP mešavina čaja iz visokoplaninskih regiona Šri  Lanke.

čaj list

Kakav čaj je moguće nazvati cejlonskim

Postoji mišljenje da se pravim cejlonskim čajem može nazvati samo onaj koji je upakovan u Šri Lanki u pakete sa tradicionalnim grbom Šri Lanke koji prikazuje lava. Tako je nekad i bilo. Istovremeno, da bi dobili željeni grb za svoje proizvode, proizvođači su morali ozbiljno da se trude, dokazujući da njihov proizvod ispunjava sve standarde kvaliteta zemlje.

Međutim, sve se promenilo. Na ostrvu ima mnogo plantaža, proizvođača takođe, osim toga, značajan deo sirovina se izvozi, gde se na osnovu njega stvaraju proizvodi kao što su Richard Royal Ceylon, Ahmad Tea Ceylon, Dilmah Ceylon itd. Standardi kvaliteta, naravno, i dalje su veoma važni, ali sada zavise od kompanije koja kupuje. Kao i izgled pakovanja. I to uopšte nije znak pogoršanja ukusa čaja - samo svaki brend ima svoje zahteve za konačni „imidž“ proizvoda.

Danas je cejlonski čaj svaki čaj koji je 100% napravljen od sirovina uzgajanih u Šri Lanki. On može biti crni, zeleni ili čak beli. Možda predstavlja mešavinu čajeva sa različitih plantaža ostrva. Najvažnije je da u ovoj mešavini ne bi trebalo da bude ni primesa lištova čaja iz drugih regiona.

Odbor za čaj Šri Lanke

Što se tiče logotipa sa lavom, to je pre omaž tradiciji. Ako se pitate kako tačno proizvođač može da dobije i koristi željeni grb, evo kratkog podsetnika (nije se menjao tokom godina):

 • logo lava se može koristiti samo na potrošačkoj ambalaži;
 • proizvod mora da sadrži 100% čist cejlonski čaj;
 • pakovanje mora biti napravljeno samo u Šri Lanki;
 • brend koji koristi logo lava mora da ispunjava standarde kvaliteta koje je postavio Odbor za čaj Šri Lanke.

Korisna svojstva crnog cejlonskog čaja

U Šri Lanki, kao i u svakom regionu čaja, sakupljeni listovi se obrađuju na različite načine, dobijajući nekoliko vrsta čaja. U ovom slučaju, crni, zeleni, beli i oolong. Ali cejlonski zeleni, a još više beli i oolong, sreću se prilično su retko. Najčešće u prodaju ide klasični crni čaj, dobijen potpunom fermentacijom. Dakle, govoreći o korisnim svojstvima cejlonskog čaja, možemo sa sigurnošću spomenuti one koji se odnose na crni čaj.

 • Cejlonski čaj je bogat antioksidansima (kvercetin, miricetin, kempferol, teaflavini, tearubigini, tanini).
 • Redovnom upotrebom čaja isti nas može zaštiti od hroničnih bolesti srca i krvnih sudova, kao i od razvoja onkoloških oboljenja i dijabetesa, snižavanjem nivoa šećera u krvi kod osoba u preddijabetskom s
 • Postoji verovatnoća da snižava nivo „lošeg“ holesterola (ali su istraživanja još u toku).
 • Pored toga, crni čaj daje osećaj energije, jer sadrži kofein, i prijatan osećaj opuštanja, zahvaljujući L-teaninu.

Kako pripremiti cejlonski čaj

Kako pripremiti cejlonski čaj

Ako je reč o klasičnom crnom čaju, onda se mora kuvati „po klasici“ - prelivanjem, koristeći najtopliju moguću vodu, kako bi suvi list u potpunosti otkrio svoja korisna svojstva.

 1. Čistu filtriranu ili flaširanu vodu dovedite do prve ili druge faze ključanja – kada mali mehurići tek počinju da izbijaju na površinu.
 2. Čajnik oplaknite vrelom vodom, a zatim u njega stavite suvi čaj u količini od 1 kafene kašišice po šolji gotovog pića (200 ml).
 3. Prelijte čaj provrelom vodom.
 4. Napunite čajnik vodom koliko vam je potrebno (za 1, 2 ili više šolja) i ostavite da odstoji par
 5. Sipajte dobijenu infuziju u šolje.

Uživajte u aromatičnom svežem napitku!

Cejlonski čaj odlično ide uz mleko, može se piti i sa limunom i malo šećera.

Važno je zapamtiti

Veoma je nepoželjno ostaviti gotov ekstrakt u čajniku "za sledeći put".

Nije preporučljivo da se čaj stoji duže od 5 minuta i nakon toga pije nerazređen (tu može doći do prezasićenosti kofeinom).

Prvo je bila kafa... Kako se pojavio i postao popularan čuveni cejlonski čaj

Sve je počelo u 16. veku. Tada su ratoborni Portugalci zauzeli prelepo ostrvo u Indijskom okeanu, koje je autohtono stanovništvo podelilo na nekoliko malih kraljevstava, nazvali ga Cejlon i pretvorili ga u ogromnu plantažu za uzgoj cimeta, što je u to vreme bilo moderno.

Cejlon kolonija Britanske imperije

U 17. veku, Holanđani su se usidrili u azurnim vodama nove kolonije: ne baš učtivo, tražili su od portugalskih osvajača da napuste plodne teritorije. Naravno, ne da bi ih vratili autohtonom narodu: građani Holandije su i sami poželeli poslasticu.

Međutim, ni ovi se nisu dugo zadržali: u 18. veku Holanđane su zamenili Britanci, a do kraja 20. veka ceo Cejlon od obale do obale bio je kolonija Britanske imperije. A pošto je potražnja za cimetom odavno opala, Britanci su odlučili da na ostrvu uzgajaju kafu.

Kažu da je ova kafa bila dobra i veoma tražena u Evropi, ali su do kraja 19. veka svi zasadi propali od štetočina. Tada je na scenu stupio čaj Njegovog Veličanstva. Na spremnoj infrastrukturi, zahvaljujući dobro uspostavljenim trgovačkim lancima, Britanci su brzo uspeli da razviju posao sa čajem. Ispostavilo se da je čaj više obećavajući od kafe. Vrlo brzo "Ceylon tea" postao je svojevrsni brend poznat širom sveta, a iza ovog naziva uvek je stajao visok kvalitet.

Šri Lanka

A 1972. godine zemlja je dobila slobodan status i novo ime - Šri Lanka, što znači "blagoslovena zemlja". U strasnoj želji da raskinu sa kolonijalnom prošlošću, njeni stanovnici su silno želeli da se otarase svega „cejlonskog“, ali po pitanju čaja, to bi dovelo do nestanka svetskog brenda, a troškovi promocije novog bili bi pogubni za industriju. Na sreću, razum je prevagnuo nad osećanjima: naziv proizvoda je ostao isti. I iako je naziv Cejlon potonuo u zaborav, cejlonski čaj postoji do danas.

A da li ga vi volite?

_____________________________________________

Autor: Elena Kočeškova, novinar
Ekspert: Andrej Skidan, teatester-ispitivač čajeva, tehnolog za čajeve brenda Richard
Prevodilac: Ratko Živanović
Izvor: tea.ru